Duurzame brokken voor je huisdier

Wij mensen maken elke dag keuzes in ons dieet; soms bewust, vaak onbewust (en soms bewust onbewust!). Bij het dieet van onze huisdieren staan we vaak minder goed stil. De keuze voor een merk honden- of kattenbrokken wordt vaak beïnvloed door de prijs. Soms speelt de gezondheid van het dier een rol, zoals bij seniorenvoer voor oudere dieren of dieetvoer. Duurzaamheid, impact op het milieu en het welzijn van de dieren in het voer zijn meestal van ondergeschikt belang. Gelukkig bestaan er ook duurzame brokken, die je met een gerust hart aan je dier kunt geven.

Hond eet brokken
Image by Mat Coulton from Pixabay

Bewuste keuze

Zoals de meeste mensen was ook ik lange tijd niet echt bewust bezig met wat ik mijn kat te eten gaf. Net als bij mijn eigen dieet had ik eenmalig een keuze gemaakt voor een merk brokken – Royal Canin, omdat ik als dierenarts wist dat dat een goed merk is – en vervolgens bleef ik dat op de automatische piloot steeds opnieuw kopen.

Sinds ik in 2019 zelf overging op een plantaardig dieet ben ik ook bewuster gaan kijken naar de impact van mijn koopgedrag op andere vlakken dan voeding. Dankzij een kortingsbon die bij het ledenmagazine Dier van de Dierenbescherming zat, leerde ik het merk Yarrah kennen. Yarrah maakt brokken, natvoer en snacks voor honden en katten en heeft aardig wat keurmerken verzameld. Het vlees dat in de brokken zit verwerkt heeft een 3-sterren Beter Leven-keurmerk. Een beter keurmerk voor dierenwelzijn bestaat er op dit moment niet in Nederland (wat natuurlijk niet wil zeggen dat het niet beter kán). De vis die in brokken van Yarrah zit, heeft een MSC-keurmerk; volgens de Keurmerkenwijzer een van de betere keurmerken voor vis. Verder heeft het merk een B-Corp certificaat voor hoge sociale en ecologische prestaties en een perfect score in de Good Shopping Guide, wat aangeeft dat Yarrah geen schade toebrengt aan dier, mens of milieu. Vanzelfsprekend is het merk dus ook proefdiervrij.

Merken met duurzame brokken

Naast Yarrah zijn er ook andere merken die duurzame brokken produceren, zoals Edgard & Cooper, Biofood, Happy Cat, Schesir en Barking Heads. De ingrediënten in deze brokken zijn biologisch geproduceerd, dus met respect voor de natuur en het milieu. De stempel ‘biologisch’ op vlees zegt echter niet veel over dierenwelzijn. Voor mij heeft Yarrah daarom de voorkeur.

Plantaardig voeren is de meest duurzame manier, maar dit is voor katten echt geen optie! Image by Myléne from Pixabay

Huisdieren vegan voeren

De meest duurzame keuze die je kan maken is – net als bij je eigen dieet – om je hond of kat plantaardig te voeren. Bij honden is dat in principe mogelijk. Hun maagdarmkanaal is prima in staat om plantaardig voedsel te verwerken en ze missen geen essentiële aminozuren of enzymen als ze geen dierlijk materiaal binnen krijgen. Er zijn dan ook voermerken die vegetarische voeding voor honden aanbieden.

Bij katten is plantaardig voeren echt geen optie. In tegenstelling tot honden zijn er bepaalde enzymen die katten niet zelf kunnen aanmaken, maar die wel essentieel zijn voor een goed functionerend. Katten moeten elke dag dierlijke eiwitten eten, omdat ze de grondstof voor deze eiwitten alleen hieruit kunnen halen.

Zoals ik al aangaf, kunnen honden prima plantaardig voedsel zoals granen verteren. Ook voor katten is het helemaal geen probleem als er granen in de brokken zitten. Ook hun lijf kan dit voedsel prima verwerken, mits ze óók dierlijke eiwitten binnen krijgen.

Disclaimer: ik ontvang geen vergoeding van Yarrah of andere diervoedermerken om hun producten aan te prijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.