Er is een nieuwe positieflijst!

In 2020 schreef ik een artikel over de gevaren van exotische dieren als huisdier. Dat was naar aanleiding van een nieuwe positieflijst, waar de regering op dat moment druk mee bezig was. Een positieflijst is een lijst van zoogdiersoorten die in Nederland als huisdier gehouden mogen worden.

Gevlekte boomeekhoorn

Toen ik het artikel schreef, was de verwachting dat de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de nieuwe lijst begin 2021 bekend zou maken. Dat heeft een stuk langer moeten wachten, maar op 6 juli 2022 heeft de nieuwe minister Henk Staghouwer een officiële ‘huis- en hobbydierenlijst’ gepubliceerd.

Blij verrast

Bij het openen van de lijst was ik blij verrast. Slechts dertig zoogdiersoorten worden door de minister geschikt geacht als huisdier. Dit zijn de meest gebruikelijke huisdieren zoals hond, kat, konijn en cavia, maar ook het fret, de rat en een aantal hamster-, gerbil- en muissoorten. In de categorie ‘huisdieren van een maatje groter’ zijn koeien, paarden, geiten, schapen, lama’s en alpaca’s nog steeds toegestaan. Voor een iets exotischere variant kun je nog uitwijken naar een kameel, waterbuffel of waterree, maar dan houdt het wel op.

Witbuikegel
De witbuikegel heeft de positieflijst niet gehaald. Dat betekent dat je vanaf 1 januari 2024 geen nieuwe witbuikegel meer in huis mag halen.

Risico’s

De soorten die de lijst niet hebben gehaald zijn volgens de minister te risicovol om te houden. Sommige dieren zijn een te groot risico voor de eigenaar, bijvoorbeeld omdat ze ziekten kunnen overdragen (zoönosen) of omdat ze te wild zijn en de eigenaar zouden kunnen verwonden. Denk bijvoorbeeld aan apen die als baby nog heel schattig zijn, maar daarna steeds groter, sterker en wilder worden.

Andere risico’s zijn voor het dier zelf, bijvoorbeeld omdat zij bijzondere eisen stellen aan hun dieet, leefomgeving of verzorging. Vanwege deze risico’s zijn bijvoorbeeld degoes, chinchilla’s, eekhoorns en de populaire witbuikegel niet meer toegestaan. Zoals ik al aangaf ben ik hier blij om. Ik heb zelf jarenlang degoes gehouden en ben ermee gestopt, omdat ik inzag dat ik hen niet de leefomstandigheden kon bieden die ze nodig hadden.

Oost west, thuis best

Dat was niet omdat ik zo’n slechte eigenaar was. Mijn drie degoes hadden een grote kooi met veel ren-, klim- en verstopmogelijkheden. Ze kregen voerverrijking en nestmateriaal en ik gaf ze goede voeding die geschikt was voor degoes. Ook mochten ze regelmatig los rennen door het huis. Ondanks dat brachten ze het grootste deel van hun tijd door in een kooi en dat is gewoon niet natuurlijk voor een dier. Degoes komen uit het gebergte van Chili, waar ze gewend zijn om holen te graven, uren per dag bezig te zijn met foerageren en onbekende soortgenoten tegen te komen (en soms een vijand). Ook kunnen ze in de natuur een veel groter oppervlak als hun leefgebied bestempelen.

De degoe: prachtige, gezellige beestjes, maar niet geschikt als huisdier. Image by Pa Hra from Pixabay.

Rustige overgang

Eigenaren die nu een dier hebben dat niet op de huis- en hobbydierenlijst staat, hoeven nog niet te treuren. De lijst gaat pas in op 1 januari 2024 en dieren die dan al in bezit zijn mogen bij de eigenaar blijven. Een voorwaarde is wel dat je kan aantonen dat het dier al vóór 2024 bij jou was. Fokken is echter niet meer toegestaan. Zo werken we de komende jaren langzaam toe naar een omgang met dieren waarin de belangen van het dier meer aandacht krijgen. De lijst voor zoogdieren is een eerste stap. Ik ben benieuwd wanneer we een vergelijkbare lijst voor vogels, reptielen en amfibieën kunnen verwachten.

2 reacties op “Er is een nieuwe positieflijst!”

 1. Maar het is toch ook niet voor alle overige toegestane dieren ”natuurlijk” zoals caviaas, konijnen, paarden etc, te houden in kooien of stal ? En ook die dieren hebben specifieke voeding nodig.

  1. Hoi B.Ravia,

   Klopt, oorspronkelijk is het voor geen enkel dier natuurlijk om in een kooi of stal te leven. Het interessante is dat het ministerie 250 diersoorten heeft ingedeeld in risicocategorieën, A t/f F, waarbij alleen A t/m C op de positieflijst staan. Het varken bijvoorbeeld is in categorie F terecht gekomen. Toch staat die op de positieflijst. De reden is dat het een gedomesticeerd dier is waar mensen genoeg kennis en ervaring mee hebben om het op een goede manier te houden, is het idee. Dat geldt dus ook voor de paarden, cavia’s en konijnen die jij noemt. Maar als ik kijk naar hoe het gemiddelde varken in Nederland wordt gehouden of hoe sommige konijnen in hun eentje wegkwijnen omdat de kinderen er niet meer naar omkijken, denk ik dat er nog wel meer criteria mogen gelden voor die lijst.

   Groeten,
   Lisa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.